Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2009 01:05 - UUPS....
Автор: optimum2 Категория: Регионални   
Прочетен: 4441 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2009 01:13


 

       Свечеряваше се.Блъснах вратата на колата след себе си и запалих двигателя.Исках да се прибера в къщи и да се „отърся” от натрапчевите мисли, които „се блъскаха” в главата ми.

     Работата не ме беше изморила толкова, колкото приказките на пациентите седящи в чакалнята.Темите бяха едни и същи през целия ден.”Икономическата криза и нейното последствие у нас”, „безпаричие и повишение на цените”, „парното и спадането на цените на газта”.Пуснах радиото и потеглих по познатия път...

  Бях попаднал на някакво интервю провеждано извън страната с художничка, прославила нашето революционно минало със своите картини, изграждайки образите на нашите легендарни герои.Според водещия изложбата е преминала с голям успех.

-         Няма ли да покажете платната си и при нас?

-         О не.Предпочитам да прославя нашето минало сред чужденците-отговаряше забавено авторката, с явен английски акцент.

-         Коя е причината?

-         Трудно е при нас, винаги се намира някой нещо да не му хареса.

-         Защо навън не е ли същото?

-         Когато Обама смени Буш да сте чули някой от двамата да говори нещо лошо за другия?Не си мислете, че Джеферсон или Рузвелт не са имали „трески за дялане”, но никой не цапа общия вид на нацията със собствени интерпретации. Пък и тази година ще имаме избори.Още не е започнала предизборната кампания и вече „музикалните органи” започнаха своята стара песен.

-         Какво общо има това със Вас?

-         След като по високите кръгове е така, представям си какво ще става по-долу.Някои политици предлагат избързване на нумизматичното влизане на страната в зоната на Евро.Нима не виждат, че това означава автоматично левчето да приеме стойност на две.И това се предлага в период на икономическа криза.В такива екстримни ситуации никой не може да се противопостави на повишаването на цените (пък дори в духа на изравняване цените в Еврозоната) но да се погледне и на изравняване на заплатите.Как ще продам моите картини между хора, при които се е „отворила ножицата” между цени на стоки и заплати?Ако прибавите към това и „обострените отношения” между различните социални групи типични за нас.

UUPS!!!-казах си аз.Пак за кризата се започна.Пак за пари и пак за обедняване...

-         Не мога да Ви разбера- настояваше водещия.

-         Струва ми се че е нещо много типично за нашата географска широчина.Обвиняваме се взаимно за това, което се случва и не поглеждаме по-високо за да се запитаме коя или кой е причината.Забравяме Golden boys които прибраха парите.Защото понякога става така, че не е сигурно че на мен ще ми стане по-добре, но е важно на „ближния” да му е зле.В този дух си мисля, че след като никой не може да ми обезпечи нормалното представяне на творбите ми, без да чувствам озлобеност и завист, по-добре да им се наслаждават чужденците и да учат нещо за нас и за нашето минало.

След последните думи прозвуча познатия рефрен

    „Един да си пие

      Друг да му плаща”

Бях стигнал до къщи.Започнах да паркирам бавно за да мога да доизслушам песента.

   За секунда ми мина през ума историята на морската битка при Саламина, когато турска флотилия бива потопена от няколко гръцки кораба само поради стратегията на един от капитаните, който поради тази победа е бил произведен в чин адмирал.В последствие поради междуособиците, които възникват от това награждаване той самият скъсва пагоните си отвратен от неблагодарността на някои политици-бюрократи.Защото същите тези, които са му ръкопляскали от удобните дивани на уютните си къщи са му обърнали гръб в Парламента.

  Нищо ново под слънцето...

Нашата национална история е достатъчно богата от подобни случаи и ми дава да разбера, че  подобни  перипетии се обобщават като „Балкански синдром”.

  На входа ме подмина двойка прегърнати младежи. Остана ми репликата на момичето, която неволно чух когато се изравниха с мен:

-         От къде ни дойде това чудо с тези уволнения....

 Не зная, какво и отговори младежа но ми се искаше аз да извикам насред улицата, че това “чудо” (кризата) не дойде нито от Африка, нито от Латинска Америка а от бледоликите момчета със сини очи, които само преди пет години ни увещаваха че умеят да ръководят банковия бизнес и за това свое умение получаваха солидни суми....

     Това само по себе си показваше, че търгашите и апашите не са само „Балкански синдром” а нещо по-мащабно, което дръпна конците по банковите системи и те започнаха “да се люлеят”.Разликата е в това, че сега всички ще плащат...

    Отпуснах се на дивана и долових, че съм забравил и за изложбата и за кризата.Бях изморен....


image
  Това бяха мисли на един медик, който не разбира от политика но иска народът ни да живее по-добре.
 До нови срещи.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rumila - На подобни ситеаций
29.03.2009 12:11
от ежедневието сме свидегели често.
Мислете ти за балканския синдром и светлооките юпита - като че ли блъскат на всички главите ни...
Това с бавното паркиране заради хубава песен също...
Огледално си отразил размислите и действителността, които са част от деня ни.
Това е жевата реалност!
Хубав и спокоен ден.
цитирай
2. anastasiia - ...
29.03.2009 23:04
Подкрепям мислите ти...
Подкрепям ги аз, занимаващата се с култура, изкуство и талантливи хора... Аз, която не разбирам от политика, но искам всичко да е по-добро в страната ни...и хората да са по-усмихнати...
Благодаря за този пост...
цитирай
3. optimum2 - &-rumila
30.03.2009 02:40
Това, което не съм отразил е главоломното покачване на неоплазмените процеси, особено при деца и юноши.Това боли.
цитирай
4. optimum2 - &-anastasiia
30.03.2009 02:53
Знаеш моето становище относно красотата в нашия живот.Здравето е пиедестала на красотата.Ще ми се хората да се радват на здравето и чрез него на красотата.(Може този пост да е едно "нормално" професионално изкривяване...)
До нови срещи.
:-)))
цитирай
5. tili - Това-с неоплазмените процеси
06.04.2009 19:16
наистина ме разтревожи. Иначе - постингът отразява вярно положението, но какво от това. Ще видите какво ще стане на изборите. Не ми се мисли. И защо банкерчетата да са само бледи и синеоки? Тук си имаме едно чернооко царско юпи, което също добре си свърши работата по превъртане на националния дълг за наша сметка.
цитирай
6. optimum2 - Това е общественна тайна.
07.04.2009 18:24
Преди няколко дни отбелязахме 10 годени от бомбандировките над бивша Югославия...
Всичко останало е в ръцете на сънародниците ни.
Лек ден.
цитирай
7. iliada - Личи си приятелю
10.04.2009 22:47
че упражняваш на-благородната професия и ме извини ,че толкова късно ти честитя , но по-добре късно .......... /просто нямах друга възможност-пътувах извън страната/
цитирай
8. optimum2 - Благодаря ти от сърце
12.04.2009 06:57
За топлите думи, времето няма значение.
Радвам се, че си разнообразила.
Понякога(или почти винаги), това е необходимо за да презаредим "батериите си.
До нови срещи.
:-)))
цитирай
9. iliada - :))))
12.04.2009 09:21
ТАКА Е БАТЕРИИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕЗАРЕЖДАТ!:)
Честита Цветница!:)
цитирай
10. optimum2 - iliada - :))))
12.04.2009 09:38
За да има искрица... нали ?
Лек ден.
:-)))
цитирай
11. kass - Винаги
14.04.2009 20:46
Винаги съм смятала, че не мога да променя света, но мога да променя своя свят. За това се заобикалям с почтени хора, може да са по-малко но пък много истински. От тези мисли за кризата само главоболието ми остава, е не мога да остана безразлична и да не ми пука какво се случва затова винаги си нося аналгин. Слава Богу, че имам добри приятели да ме разсмеят с някой виц, да се притекат на помощ при нужда, да ме заредят с положителна енергия, да ме отърват от стреса, че да не се сещам често за аналгина. Къде отидоха онези времена когато хората бяха ведри един към друг и нито комунизъм, нито кризи, нито бедност ги плашеше. Живееха си по 100 години и хич не им пукаше.
цитирай
12. optimum2 - &- kass
16.04.2009 19:48
Относно хората с които си допадаш...
Те са малко като детелините.Трябва да ги търсиш.
Но разликата е в това, че трябва да са изпитани.
А това изисква време.
Лек ден.
:-)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: optimum2
Категория: Регионални
Прочетен: 726140
Постинги: 137
Коментари: 499
Гласове: 3969
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031